Search
Close this search box.

Mediteranska prehrana povezana s manjim rizikom od smrtnosti kod osoba koje su preživjele rak i to posebno od kardiovaskularnih bolesti

Mediteranska prehrana važan je faktor zdravlja i nakon dijagnoze raka. Ovo je ključni rezultat talijanske studije provedene u sklopu projekta UMBERTO.

Prema ovom istraživanju osobe s dijagnozom bilo koje vrste raka koje su se godinu dana prije uključivanja u studiju pridržavale mediteranske prehrane žive duže i imaju smanjen rizik od smrtnosti uslijed kardiovaskularne bolesti u usporedbi s osobama koje su se slabije pridržavale ove vrste prehrane.

Studija je objavljena u JACC CardioOncology i obuhvaćala je 800 odraslih osoba (muškaraca i žena) kojima je u vrijeme uključivanja u studiju Moli-sani između 2005. i 2010. već bio dijagnosticiran rak. Sudionici su praćeni 13 godina, a za sve su bili dostupni detaljni podaci o njihovoj potrošnji hrane u godini prije uključivanja u studiju.

Prema autorici prve studije i jedne od čelnika Zajedničke istraživačke platforme pri Odjelu za epidemiologiju i prevenciju IRCCS Neuromed, Marilaure Bonaccio,  „korisnost mediteranske prehrane u prevenciji nekih vrsta raka dobro je poznata u literaturi, ali se malo zna o potencijalnim prednostima koje ovaj model prehrane može imati za osobe kojima je već dijagnosticiran rak“.

S obzirom da se u narednim godina očekuje porast broja osoba preživjelih od raka i to zbog ciljanih i drugih djelotvornih terapija ključno je saznanje u kojoj mjeri zdrava prehrana može produžiti preživljenje ovih osoba. Zbog toga su talijanski znanstvenici proveli ispitivanje uloge mediteranske prehrane u odnosu na smrtnost kod osoba koji su već imali povijest dijagnoze raka u vrijeme uključivanja u studiju Moli-sani, jednu od najvećih takvih studija u Europi.

Rezultati studije su pokazali da su osobe koje su već imale dijagnosticiran rak i prijavile visoku privrženost mediteranskom načinu prehrane imale 32% niži rizik od smrtnosti u usporedbi sa sudionicima studije koji nisu slijedili mediteransku prehranu. Korist od mediteranske prehrane je bila posebno očita za smrtnost od kardiovaskularnih bolesti koja je ovim načinom prehrane smanjena za 60%.

Prema gospođi Benedetti Donati, glavnoj znanstvenici Zajedničke platforme, ovi podaci podupiru zanimljivu hipotezu da različite kronične bolesti kao što su rak i kardiovaskularne bolesti zapravo dijele iste molekularne mehanizme.

Mediteranska prehrana uglavnom se sastoji od namirnica kao što su voće, povrće i maslinovo ulje koji su prirodni izvori antioksidativnih spojeva što bi moglo objasniti prednost uočenu u smislu smrtnosti, ne samo od raka već i od kardiovaskularnih bolesti, koja se može smanjiti prehranom bogatom ovim bioaktivnim spojevima.

Projekt UMBERTO usmjeren je povećanju znanja o mehanizmima za pojašnjenje dobrobiti ovog načina prehrane i to kod ranjivije skupine stanovništva kao što su osobe koje su preživjele rak.

Izvor: https://medicalxpress.com/news/2024-07-mediterranean-diet-linked-mortality-cardiovascular.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

Podijeli

NOVOSTI

Stres opisuje ono što ljudi doživljavaju kada su pod mentalnim, fizičkim ili emocionalnim pritiskom. Neki od fizičkih simptoma i znakova...

Sudjelovanje u iskrenom dijalogu s pacijentima predstavlja važan klinički izazov vezano uz brz napredak u primjeni terapija za ozbiljna medicinska...

Dana 01.08.2024. godine na snagu je stupila Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi (Službeni Glasnik Grada Zagreba...

Osim što snižavaju kolesterol, održavaju mozak zdravim i poboljšavaju mentalno zdravlje novo istraživanje provedeno na sveučilištu Georgia (SAD) sugerira da...

Liječenje raka prostate u ranoj fazi usmjereno je na mjesto nastanka raka i to najčešće kirurškim zahvatom ili radioterapijom. Liječenje...

Pošaljite nam poruku