Search
Close this search box.

Hrana za smanjenje rizika od nastanka raka

Nijedna pojedinačna vrsta hrane ne štiti od nastanka raka, ali neke namirnice sadrže hranjive tvari koje, kao dio uravnotežene prehrane, mogu pomoći u smanjenju rizika od nastanka raka.

Važno je napomenuti da su polifenoli, resveratrol, vitamin C i drugi hranjivi sastojci prisutni u mnogim namirnicama biljnog porijekla tako da ovaj popis nije isključiv.

Jabuke

Jabuke sadrže polifenole koji imaju obećavajuća antikancerogena svojstva. Polifenoli su biljni spojevi koji mogu pomoći u smanjenju upala, kardiovaskularnih bolesti i infekcija. Neka istraživanja sugeriraju da polifenoli mogu modulirati određene procese koji mogu dovesti do razvoja raka. Jedna studija iz 2018. godine sugerira da floretin jabuke značajno sprječava rast stanica raka dojke bez utjecaja na zdrave stanice. Ovaj polifenol sprječava protein koji se naziva transporter glukoze 2 koji igra ulogu u staničnom rastu u uznapredovalom stadiju kod određenih vrsta raka.

Bobičasto voće

Bogato je vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima. Ističe se istraživanje iz 2021. godine koje sugerira da borovnice i brusnice mogu spriječiti nastanak i rast raka probavnog sustava. Istraživanja iz 2018. godine sugeriraju da bobičasto voće može modificirati imunološki sustav kako bi se odgodio razvoj raka.

Kupusasto povrće

Povrće poput brokule, cvjetače i kelja sadrži korisne hranjive tvari uključujući vitamin C, vitamin K i mangan. Ovo povrće također sadrži sulforafan, bilni spoj s potencijalnim antinacerogenim svojstvima. Jedna studija pokazuje da sulforafan značajno sprječava rast stanica raka i potiče smrt stanica raka debelog crijeva. Studija sugerira da bi 3-5 porcija tjedno iz porodice kupusastog povrća moglo imati preventivne učinke raka.

Mrkva

Mrlva sadrži nekoliko bitnih nutrijenata uključujući vitamin K, vitamin A i antioksidanse. Mrkva također sadrži velike količine beta-karotena, koji je odgovoran za izrazito narančastu boju. Rezultati jedne Danske studije su pokazali da konzumacija sirove mrkve može smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva za 17 %. Rezultati također sugeriraju da konzumacija sirove mrkve može zaštititi od: raka pluća, raka gušterače, leukemije.

Masna riba

Masna riba uključujući losos, skušu i inćune bogata je esencijalnim nutrijentima poput vitamina B, kalija i omega-3 masnih kiselina. Opsežna studija iz 2019. Godine pokazala je da omega-3 masne kiseline iz ribe imaju zaštitni učinak protiv raka dojke kod azijskih pacijenata. Druga analiza iz 2022. također povezuje konzumaciju masne ribe s manjim rizikom od razvoja raka debelog crijeva. S druge strane, analiza iz 2020. godine navodi da neke studije o riziku od raka i suplementaciji ribljem uljem pokazuju slabu povezanost što sugerira da bi možda bila potrebna daljnja istraživanja.

Orasi

Prema Američkom institutu za istraživanje raka čini se da svi orašasti plodovi imaju svojstva prevencije od raka, ali znanstvenici su proučavali orahe više od drugih vrsta orašastih plodova. Orasi sadrže tvar zvanu pedunculagin koju tijelo metabolizira u urolitine. Urolitini su spojevi koji se vežu na estrogenske receptore i mogu imati ulogu u prevenciji raka dojke. U ispitivanju iz 2019. godine žene s dijagnozom raka dojke jele su orahe 2 tjedna između datuma biopsije i dana operacije. Istraživači su testirali uzorke tumorskog tkiva uklonjene tijekom operacije i usporedili ih s originalnim rezultatima biopsije. Pronašli su znakove da su nastale genetske promjene što bi moglo sugerirati suzbijanje rasta kancerogenih stanica.

Mahunarke

Mahunarke poput graha, graška i leće bogate su vlaknima što može pomoći u smanjenju rizika od nekih vrsta raka. Npr. u jednoj studiji ispitivao se odnos između unosa vlakana iz graha i rizika od nastanka raka dojke. Rezultati studije su pokazali da su osobe koje su konzumirale hranu bogatu vlaknima iz graha imale 20 % manju vjerojatnost da će im se razviti rak dojke od onih koji nisu zadovoljili dnevni unos vlakana.

Grožđe

Resveratrol, antioksidans koji se nalazi u koži crvenog grožđa pokazao se obećavajućim sredstvom u borbi protiv raka. Neki znanstvenici smatraju da bi čak mogao postati dio terapije protiv raka. Osim resveratrola grožđe i sjemenke grožđa sadrže slijedeće hranjive tvari koje imaju antioksidativna svojstva i potencijalno djeluju protiv raka: flavonoli, fenolne kiseline, antocijani u crvenom i ljubičastom grožđu, proantocijanidini i drugi tanini, katehini.

Cjelovite žitarice

Studija provedena u 2020. godini povezuju konzumaciju cjelovitih žitarica sa 6-12 % manjim rizikom od nastanka raka. Konzumacija cjelovitih žitarica posebno može smanjiti rizik od nastanka slijedećih vrsta raka: rak debelog crijeva, rak jednjaka, rak želuca, rak gušterače. Za razliku od cjelovitih žitarica istraživanja su povezala povećanu konzumaciju rafiniranih žitarica s većim rizikom od nastanka raka želuca i raka debelog crijeva.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži polifenole, flavonoide i antioksidanse koji prema studiji iz 2022. godine mogu imati preventivni učinak od nastanka raka. Još jedna studija iz 2022. godine je pokazala da su osobe koje su konzumirale više čokolade imale 12 % manji rizik od smrti od raka.

Maslinovo ulje

Konzumacija maslinovog ulje može smanjiti nečiji rizik od nastanka raka. Specifične vrste raka kod kojih konzumacija maslinovog ulja može pomoći u prevenciji su: gastrointestinalni karcinomi, rak dojke, rak urinarnog trakta. Studija iz 2022. godine provedena u Španjolskoj sugerira da konzumacija dvije ili više žlica maslinovog ulja dnevno nudi maksimalnu korist smanjujući rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od raka.

Dodaci prehrani i lijekovi

Dodaci prehrani također mogu osigurati hranjive tvari i antioksidanse koji mogu pomoći u prevenciji raka smanjenjem oksidativnog stresa (vitamin C, vitamin D, vitamin E).

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324193

Podijeli

NOVOSTI

Najnovija istraživanja sugeriraju da rizik od nastanka raka debelog crijeva može ovisiti o tome čime se hrane crijevne bakterije. Crijevni...

(članak pregledan od strane liječnika specijalista iz područja onkologije) Stanične terapije koje se često nazivaju i „žive terapije“ oblik su...

Stres opisuje ono što ljudi doživljavaju kada su pod mentalnim, fizičkim ili emocionalnim pritiskom. Neki od fizičkih simptoma i znakova...

Sudjelovanje u iskrenom dijalogu s pacijentima predstavlja važan klinički izazov vezano uz brz napredak u primjeni terapija za ozbiljna medicinska...

Dana 01.08.2024. godine na snagu je stupila Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi (Službeni Glasnik Grada Zagreba...

Pošaljite nam poruku