Alkohol povećava rizik od nastanka raka debelog crijeva dok ga kalcij smanjuje

Znanstvenici iz odjela za epidemiologiju raka sa sveučilišta Oxford, zajedno sa suradnicima iz drugih međunarodnih institucija, utvrdili su značajnu povezanost između prehrane i rizika od nastanka raka debelog crijeva. U istraživanju je sudjelovalo 542 778 žena iz Ujedinjenog Kraljevstva te se pokazala pozitivna korelacija između konzumacije alkohola i nastanka raka debelog crijeva te zaštitna uloga kalcija i mliječnih proizvoda. Rak debelog crijeva je rangiran kao treći najrašireniji rak u svijetu.

U studiji su tijekom nešto više od 16 godina prikupljani podaci od 542 778 žena tijekom kojih je kod 12 251 žena dijagnosticiran rak debelog crijeva.

Alkohol i crveno / prerađeno meso ponovno su potvrdili svoju klasifikaciju kao kancerogene tvari. Konzumacija alkohola povezana je s povećanim rizikom od nastanka raka debelog crijeva pri čemu svakih 20 grama konzumiranog alkohola dnevno (oko dva pića) povećava rizik za 15 %. Konzumacija crvenog i prerađenog mesa povezana je s povećanim rizikom, a svakih dodatnih 30 grama dnevno (jedna kriška slanine) povećava rizik za 8 %.

Kalcij predstavlja zaštitni faktor nastanka raka debelog crijeva i to posebno zbog svoje uloge u vezivanju žučnih i slobodnih masnih kiselina u crijevima i na taj način smanjenju karcinogene izloženosti sluznice debelog crijeva. Svakih dodatnih 300 mg kalcija dnevno (čaša mlijeka) smanjuje rizik za 17 %. Osim u mlijeku i mliječnim proizvodima kalcij se nalazi u tamnozelenom povrću poput brokule, lisnatom povrću poput kelja, kao i nekim školjkama i ribama (sardine). Može ga se naći i u zobenom, sojinom i bademovom napitku. Odrasle osobe u dobi od 19 do 50 godina trebale bi konzumirati oko 1000 mg kalcija dnevno.

Mlijeko, jogurt, kao i druga hrana bogata kalcijem, magnezijem, riboflavinom (vitamin B2) i kalijem također se povezuje sa smanjenim rizikom od nastanka raka debelog crijeva. Daljnjim analizama utvrđeno je da je primarno kalcij pokretač ove povezanosti.

Genetske analize otkrile su da pojedinci s genetskim varijantama povezanim s većom konzumacijom mlijeka imaju 40 posto manji rizik od nastanka raka debelog crijeva za svakih 200 grama konzumacije mlijeka dnevno.

Nekoliko vrsta žitarica, voća i hranjivih tvari također je povezano sa smanjenim rizikom od nastanka raka debelog crijeva. Konzumacija 20 grama cjelovitih žitarica dnevno (pola kriške kruha od cjelovitih žitarica) povezuje se s 10 % manjim rizikom, konzumacija 40 grama žitarica dnevno (otprilike jedna porcija) smanjuje rizik za 7 %, jedna jabuka dnevno (oko 5 grama vlakana) smanjuje rizik za 8 %, dodavanje 200 grama voća (jedna šalica) smanjuje rizik za 10 %. Svakodnevno konzumiranje lisnatog povrća (100 grama folne kiseline dnevno) povezano je s 12 % manjim rizikom, dok veći unos vitamina C (100 mg ili jedna naranča) smanjuje vjerojatnost nastanka raka debelog crijeva za 10 %.

Ključni zaključak studije je da kalcij može pomoći u smanjenju rizika od nastanka raka debelog crijeva, ali niti jedan pojedinačni čimbenik ne može u potpunosti spriječiti nastanak ove bolesti. Sudjelovanje u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva nakon 50 godine života te smanjenje konzumacije alkohola i crvenog mesa, povećanje unosa vlakana, kalcija i tjelovježba ključni su čimbenici u smanjenju vjerojatnosti nastanka raka debelog crijeva.

Što se tiče kalcija, zaključak istraživanja je da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se utvrdili zaštitni mehanizmi kalcija i procijenile zdravstvene implikacije visokog unosa kalcija.

Izvor: https://medicalxpress.com/news/2025-01-alcohol-colorectal-cancer-calcium.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter; https://www.nature.com/articles/s41467-024-55219-5

Podijeli

NOVOSTI

U današnje digitalno doba pojavljuje se mnoštvo informacija o raku. Brzim online pretraživanjem moguće je otkriti bezbroj tvrdnji o tome...

Mnogi pacijenti koji se suočavaju s dijagnozom raka i čuju izraz „palijativna skrb“ često u potpunosti ne razumiju značenje ovog...

Histotripsija je nova tehnologija koju je 2023. godine odobrila Uprava za hranu i lijekove (engl. FDA) SAD-a za liječenje raka...

Znanstvenici iz odjela za epidemiologiju raka sa sveučilišta Oxford, zajedno sa suradnicima iz drugih međunarodnih institucija, utvrdili su značajnu povezanost...

Toplina, podrška i samopouzdanje za onkološke pacijentice Vlasnica novootvorene specijalizirane trgovine u Zagrebu ARYA INTIMO je Simona Augustić, koja je...

Pošaljite nam poruku