Dojenje

Žene koje duže vremena doje svoju dojenčad imaju kasnije u životu niži rizik od pojave raka dojke u odnosu na žene koje nisu dojile dojenčad. Što žena duže doji, to je zaštićenija od raka dojke. Rizik se smanjuje za približno 4 % za svakih nakupljenih 12 mjeseci dojenja.

Mehanizam zaštitnog učinka dojenja nije u potpunosti jasan. Korisni učinci mogu se objasniti promjenama građe dojki i manjim izlaganjem majki hormonima tijekom života.

Dojenje se preporučuje, bez ikakve druge hrane i pića, sve do približno šestog mjeseca starosti dojenčadi. Nakon toga se dojenje preporučuje uz odgovarajuće vrste i količine druge hrane.

Podijeli

NOVOSTI

Liječenje raka poboljšalo se u velikoj mjeri u posljednjih nekoliko desetljeća. Upravo precizna onkologija ili personalizirana medicina podiže ovo poboljšanje...

Najnovije istraživanje pokazuje da kod osoba koje su preživjele rak dojke nezdrav metabolički profil ili tako zvani metabolički sindrom povećava...

Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka smrtnosti od raka u svijetu te nažalost sve više mlađih osoba obolijeva...

Što je alkalna dijeta Alkalna dijeta temelji se na teoriji da se hrana nakon probave razgrađuje u kiselo, alkalno ili...

U intervjuu su sudjelovale: Tena Šlankovič, magistra socijalnog rada, KB Dubrava Sara Topić, magistra socijalnog rada, zaposlena u hrvatskom zdravstvenom...

Pošaljite nam poruku