Osim što snižavaju kolesterol, održavaju mozak zdravim i poboljšavaju mentalno zdravlje novo istraživanje provedeno na sveučilištu Georgia (SAD) sugerira da omega-3 i omega-6 masne kiseline mogu pomoći u obrani od različitih vrsta raka.
Studija u kojoj je sudjelovalo više od 250 000 osoba pokazala je da su više razine omega-3 i omega-6 masnih kiselina povezane s manjim rizikom od nastanka raka. Dakle, prosječna osoba trebala bi u svoju prehranu uvrstiti više ovih masnih kiselina.
Sudionici studije s višim razinama omega-3 kiselina imali su niše stope raka debelog crijeva, želuca i pluća uz niže stope drugih vrsta raka probavnog trakta.
Visoke razine omega-6 kiselina dovele su do niže stope 14 različitih vrsta raka uključujući mozak, melanom, mjehur.
Zdrave masti smanjuju rizik od nastanka 19 vrsta raka
Studija se oslanjala na podatke iz studije koja je provedena u Velikoj Britaniji na više od 250 000 osoba koje su praćene više od 10 godina. Od ukupnog broja sudionika studije kod oko 30 000 osoba je tijekom razdoblja istraživanja nastao neki oblik raka.
Neka ranija istraživanja pokazala su povezanost između razine masnih kiselina i rizika od nastanka raka, međutim niti jedna studija nije mogla uvjerljivo utvrditi smanjuju li omega-3 i omega-6 masne kiseline stope nastanka raka ili povećavaju vjerojatnost preživljavanja nakon dijagnoze raka.
Važno je napomenuti da dobrobiti visokih razina masnih kiselina nisu ovisile o drugim faktorima rizika kao što su indeks tjelesne mase, konzumacija alkohola ili tjelesna aktivnost.
Konzumacija dodataka prehrani u vidu ribljeg ulja ima niz zdravstvenih prednosti
Poznate kao „zdrave masti“ omega-3 i omega-6 masne kiseline neophodne su za ljudsko zdravlje. Prisutne su u masnoj ribi (losos, skuša, sardine, pastrva), orašastim plodovima (orasi, bademi, indijski oraščići), sjemenkama (chia, lan, suncokret), kao i u nekim biljnim uljima kao što je ulje repice.
S obzirom da mnoge osobe ne konzumiraju dovoljno ove vrste hrane da bi se dostigla potrebna količina masnih kiselina raste prodaja dodataka prehrani u vidu ribljeg ulja.
Dobrobiti ribljeg ulja možda nisu jednake za sve osobe
Studija je otkrila da visoke razine omega-3 masne kiseline mogu biti povezane s malo većim rizikom od nastanka raka prostate što znači da bi muškarci u odnosu na žene ipak trebali biti malo oprezniji prilikom konzumacije viših razina ove vrste masne kiseline.
Studija je također pokazala snažniji blagotvorni učinak omega-6 masnih kiselina kod mlađih sudionika studije i to posebno žena.
Izvor:https://medicalxpress.com/news/2024-11-high-omega-cancer.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter; https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/ijc.35226