Search
Close this search box.

Povezanost ultraprerađene hrane i raka

Ultraprerađena hrana koja između ostalog podrazumijeva slatkiše, brzu hranu, zaslađena pića sve se više na temelju studija povezuje s povećanim rizikom od nastanka raka.

Prerađena i ultraprerađena hrana

Puno hrane se prerađuje prije nego dođe u prodaju i to samo po sebi nije ništa loše. Procesi poput fermentacije i konzerviranja mogu poboljšati hranjivu vrijednost namirnica i produljiti im rok trajanja. Neka ultraprerađena hrana poput zaslađenog jogurta li žitarica za doručak osigurava korisne hranjive tvari u prehrani. Dakle, nije sva prerađena hrana štetna. Znanstvenici i Svjetska zdravstvena organizacija koriste NOVA sustav klasifikacije za razvrstavanje hrane u četiri kategorije na temelju njihove obrade:

  • Grupa 1 – Neprerađena ili minimalno prerađena hrana (voće, povrće, orašasti plodovi, cjelovite žitarice, riba, perad itd.)
  • Grupa 2 – Prerađeni kulinarski sastojci (ulje, šećer i sol) koji se koriste za poboljšanje okusa hrane iz prve grupe
  • Grupa 3 – Prerađena hrana – hrana iz grupe jedan nakon što su joj dodane namirnice iz grupe 1 (slani orašasti plodovi ili konzervirani grah i riba)
  • Grupa 4 – Ultraprerađena hrana – hrana koja prolazi proces industrijske prerade i sadrži dodanu sol, šećere, adidive itd. Primjeri su slatkiši, peciva, brza hrana (hamburgeri, pizza) i slane grickalice

Zdravstvene organizacije preporučuju odabir više namirnica iz skupine 1 i manje hrane iz skupine 4.

Nova studija povezuje ultraprerađenu hranu s nastankom raka

Istraživanje je pokazalo da svako 10 postotno povećanje potrošnje ultraprerađene hrane povezano s povećanom učestalosti raka, a posebno raka dojke i jajnika.

Isto tako, stalna konzumacija ultraprerađene hrane može dovesti do prekomjerne težine i pretilosti što također povećava rizik od određenih vrsta raka. Studije također povezuju određene aditive, konzervanse i onečišćenja u ultraprerađenoj hrani s povećanim rizikom od nastanka raka. Osim toga, visoka konzumacija ultraprerađene hrane često dolazi uz nizak unos namirnica koje smanjuju rizik od nastanka raka poput povrća, voća i cjelovitih žitarica.

Preporuke organizacije American Institute for Cancer Research za prevenciju raka podrazumijevaju prehranu bogatu cjelovitim žitaricama, povrćem, voćem i grahoricama (hrana iz skupine 1) i ograničavanje potrošnje pića zaslađenih šećerom, brze hrane i druge prerađene hrane bogate mastima, škrobom ili šećerima (hrana iz skupine 4).

U proteklih 10 godina provedeno je 38 studija radi mjerenja učinkovitosti preporuka American Institute for Cancer Research u vezi prevencije raka i utvrđeno je da su učinkovite u smanjenju rizika od raka (smanjenje rizika od nastanka nekih vrsta raka do 60 posto).

Izvor: https://www.aicr.org/resources/blog/the-spring-2024-issue-of-the-aicr-newsletter/

Podijeli

NOVOSTI

Najnovija istraživanja sugeriraju da rizik od nastanka raka debelog crijeva može ovisiti o tome čime se hrane crijevne bakterije. Crijevni...

(članak pregledan od strane liječnika specijalista iz područja onkologije) Stanične terapije koje se često nazivaju i „žive terapije“ oblik su...

Stres opisuje ono što ljudi doživljavaju kada su pod mentalnim, fizičkim ili emocionalnim pritiskom. Neki od fizičkih simptoma i znakova...

Sudjelovanje u iskrenom dijalogu s pacijentima predstavlja važan klinički izazov vezano uz brz napredak u primjeni terapija za ozbiljna medicinska...

Dana 01.08.2024. godine na snagu je stupila Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi (Službeni Glasnik Grada Zagreba...

Pošaljite nam poruku