Nutritivna intervencija: Hrana kao lijek

Općenito je poznata činjenica da je uravnotežena prehrana bogata cjelovitim namirnicama biljnog podrijetla i hranjivim tvarima, vitaminima i vlaknima dobra za ljudsko zdravlje.

Tijekom liječenja raka, zdrava prehrana također može pomoći pacijentima da se osjećaju bolje i da upravljaju nuspojavama liječenja.

Ali može li prehrana utjecati na to koliko dobro onkološki pacijent reagira na liječenje? Sve veći broj istraživanja sugerira da bi prehrana mogla biti još jedan dio slagalice liječenje od raka.

U jednom od vodećih svjetskih centara za rak MD Anderson (SAD) provode se brojne studije poput one o učinku prehrane na imunološki sustav (DIET studija). Dakle, više se ne govori samo u učinku prehrane na poboljšanje kvalitete života već i na sinergiju prehrane s terapijom za liječenje raka kako bi se poboljšali ishodi liječenja.

 

Osmišljavanje DIET studije

Studija je promatrala pacijente s dijagnozom melanoma koji su primali terapiju blokadom imunoloških kontrolnih točaka (vrsta imunoterapije).

I prije se je znalo da pacijenti koji ne konzumiraju redovito dovoljno dijetalnih vlakana imaju manju vjerojatnost reagiranja na imunoterapiju. Ali nije se znalo može li intervencija prehranom povoljno utjecati na odgovore onkoloških pacijenata na liječenje imunoterapijom.

Pacijenti su nasumično raspoređeni u kontrolnu ili eksperimentalnu skupinu. Obje skupine započele su s unosom 20 grama vlakana dnevno, što je prosječan unos vlakana u populaciji SAD-a. Nakon toga, kontrolna skupina ostala je na ovoj količini vlakana, dok je eksperimentalna skupina povećala unos na 50 grama vlakana dnevno tijekom 10 tjedana. Vlakna su neprobavljivi ugljikohidrati koji se nalaze u mnogim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo (voće, povrće, žitarice, mahunarke i orašasti plodovi).

Rezultati studije pokazuju da povećani unos vlakana poboljšava odgovor na imunoterapiju. Nakon10-tjedne intervencije provedeno je mjerenje stope odgovara na imunoterapiju kod pacijenata u obje skupine. Uočeno je značajno poboljšanje odgovora na imunoterapiju kod pacijenata u skupini s visokim udjelom vlakana. Skupina s visokim udjelom vlakana imala je objektivnu stopu odgovora od 77 % (udio pacijenata koji su imali djelomičan ili potpun odgovor na terapiju) u usporedbi sa samo 29 % u kontrolnoj skupini.

 

Zašto su vlakna važna?

Realno je pitati se na koji način konzumiranje veće količine vlakana može utjecati na bolji odgovor onkoloških pacijenata na liječenje imunoterapijom. Odgovor je u crijevnom mikrobiomu (zajednica mikroorganizama koja živi u našem gastrointestinalnom traktu). Znanstvenici konstantno proučavaju koje se vrste mikroorganizama nalaze u crijevnom mikrobiomu svake osobe i u kojim omjerima.

Pacijenti koji su imali veću vjerojatnost da će reagirati na imunoterapiju imali su više određene vrste bakterija koje nam pomažu u probavi vlakana koja su nam inače neprobavljiva. Povećanjem vlakana u našoj prehrani u biti hranimo korisne bakterije u crijevima. Bakterije stvaraju metabolite, koji su produkti razgradnje vlakana, a ti metaboliti mogu pozitivno utjecati na imunološki odgovor.

Izvor: link…

 

Podijeli

NOVOSTI

U okviru Doma zdravlja Zagreb – centar djeluje farmakoterapijsko savjetovalište gdje između ostalih i onkološki pacijenti mogu zatražiti savjet u...

Agencija za hranu i lijekove SAD-a (engl. FDA) odobrila je lifileucel (Amtagvi) – prvi lijek za liječenje raka koji koristi...

Liječenje raka poboljšalo se u velikoj mjeri u posljednjih nekoliko desetljeća. Upravo precizna onkologija ili personalizirana medicina podiže ovo poboljšanje...

Najnovije istraživanje pokazuje da kod osoba koje su preživjele rak dojke nezdrav metabolički profil ili tako zvani metabolički sindrom povećava...

Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka smrtnosti od raka u svijetu te nažalost sve više mlađih osoba obolijeva...

Pošaljite nam poruku