Konzumacija sulforafana u cilju smanjenja rizika od nastanka raka

Sulforafan. sićušni nutrijent na bazi sumpora je jedan od razloga zašto je zeleno lisnato povrće dobro za ljudsko zdravlje. Sulforafan je snažna fitokemikalija tj. prirodni spoj koji se nalazi u biljkama. Rezultati dosadašnjeg istraživanja pokazuju da može pomoći u zaštiti ljudskog organizma od raka.

 

Koristi od sulforafana

Sulforafan se nalazi u svim kupusnjačama uključujući: brokulu, prokulicu, kupus, karfiol, kelj, korabicu, radič, hren, zelenu salata, blitvi, rikolu. Da bi se iskoristilo najviše ove fitokemikalije potrebno je povrće kuhati na pari ili ga jesti sirovog te u obliku začina (hren).

Osim što je svima dostupan ostale koristi od sulforafana su:

Neutralizira toksine

Fitokemikalija sulforafan je antioksidans koji poništava slobodne radikale (sitne čestice koje slabe i oštećuju zdrave stanice, a nastaju uslijed zagađenje u okolišu, aditiva i konzervansa hrani, UV zračenja)

Smanjuje upalu

Budući da neutralitira toksine također smiruje upalu u organizmu. Poznato je da je upala povezana s nekoliko vrsta raka

Može zaštititi DNK stanice

Neke studije pokazuju da sulforafan blokira mutacije u DNK koje mogu dovesti do nastanka raka

Može usporiti rast tumora

Sulforafan smanjuje sposobnost razmnožavanja stanica raka, što znači da može usporiti rast raka ili smanjiti njegovu sposobnost da se proširi na druge dijelove tijela.

Može pomoći u regulaciji razine hormona

Može imati modulirajući učinak na hormon estrogen potencijalno smanjujući rizik od nastanka nekoliko vrsta raka povezanih s estrogenom (npr. rak dojke)

 

Konzumirati sulforafan u biljnom obliku

Najbolji način pristupu sulforafanu je kroz konzumaciju gore navedenih biljaka zajedno s  drugim povrćem, voćem, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama. To je zbog toga jer su i mnoge druge hranjive tvari prisutne u biljnoj hrani te najbolje  djeluju sve zajedno.

Znanstvenici još uvijek nisu posve sigurni djeluje li samo jedna fitokemikalija protiv raka ili je za to zaslužna njihova kombinacija. U svakom slučaju se pokazalo da mnoge različite fitokemikalije imaju antikancerogena svojstva. Dakle, niti jedno voće ili povrće neće samo osigurati sve ono što je potrebno ljudskom organizmu. Najbolji način da se osiguraju sve dobrobiti iz hrane je konzumacija širokog spektra biljaka različitih boja.

 

Više o fitokemikalijama

Sulforafan se obično povezuje s lisnatim zelenim povrćem, ali ono može biti i ljubičasto, bijelo ili crveno. Biljke drugih boja također sadrže različite fitokemikalije i antioksidanse.

Način na koji se kuha povrće može povećati količinu dostupnih hranjivih tvari.  Kuhane rajčice npr. imaju više likopena od svježih ili sirovih rajčica. Likopen također može pomoći u smanjenju rizika od nastanka raka.

U svakom slučaju je potrebno izbjegavati metode kuhanja koje uništavaju dobrobiti biljaka. To uključuje prženje u dubokom ulju, dodavanje puno šećera i premazivanje povrća umacima na bazi vrhnja ili  sira.

Zdravije tehnike kuhanja poput kuhanja na pari osigurat će da se dobije maksimum korisnih tvari iz povrća.

 Izvor: https://www.mdanderson.org/cancerwise/sulforaphane-benefits–how-broccoli-and-brussels-sprouts-may-help-reduce-cancer-risk.h00-159781968.html?fbclid=IwY2xjawOkvnNleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEeiGzyPCMUf-P5oHcGBUmM8tgxSkassSczJnMSFmGh1Mvyv0arHY44ci94Ds4_aem_fO8CI8V2Ku07fhxeNecs0w

Podijeli

NOVOSTI

Poznato je da je rak gušterače teško otkriti i liječiti. Međutim, stručnjaci u Dana Farber centru za istraživanje raka gušterače...

Cjepiva protiv COVID-19 (koronavirusna bolest) temeljena na mRNA (glasnička RNA – genetski materijal koji sadržava uputu putem koje naše stanice...

Preživljavanje od raka dojke je zadnjih godina dostiglo rekordnu razinu zahvaljujući napretku u ranoj dijagnostici i liječenju (npr. ciljane terapije)....

Danas se kod nas u mnogim privatnim zdravstvenim ustanovama sve više nudi intravenozna vitaminska terapija koju znaju koristiti i onkološki...

Nakon dijagnoze raka prostate pacijent na temelju opisa bolesti od strane liječnika može bolje shvatiti što može očekivati u fazi...

Pošaljite nam poruku