Stručnjakinja za integrativno zdravlje na Mayo klinici dr. Dawn Mussallem za pacijente oboljele od raka preporuča prehrambeni obrazac koji naglašava dominantno biljnu prehranu bogatu vlaknima. Vodeće svjetske organizacije za rak također preporučuju upravo ovaj vid prehrane s naglaskom na cjelovitim namirnicama. To uključuje raznovrsno svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, grahorice, orašaste plodove i sjemenke.
S druge strane treba izbjegavati ultraprocesuiranu hranu. Ograničiti i izbjegavati crveno i prerađeno meso. Prerađeno meso smatra se kancerogenim. Kao zamjena za crveno meso koje sadrži ljudskom organizmu važne proteine preporuča se konzumirati mahunarke. Mahunarke uključuju mahune, grah, leću i grašak.
Prema Američkom institutu za istraživanje raka za svakih 10 grama povećanja vlakana u prehrani poboljšava se preživljavanje nakon dijagnoze raka za 13%.
Izvor: https://medicalxpress.com/news/2023-07-plant-based-diet-patients-cancer.html