Prehrana

Da bi se smanjio rizik od nastanka raka iznimno je važno zdravo se hraniti. Pod zdravom prehranom podrazumijeva se obilje voća i povrća, nešto mahunarki (npr. grah, leća, slanutak, grašak) te cjelovitog (integralnog) kruha i drugih integralnih namirnica bogatih škrobom kao što su tjestenina i riža. Osim toga u zdravu prehranu mogu se uključiti umjerene količine nemasnog mesa sisavaca, peradi i ribe te mliječnih proizvoda smanjenog sadržaja masti ili vegetarijanske zamjene. Isto je tako važno u umjerenim količinama uključiti još neke prehrambene namirnice kao što su neka biljna ulja (npr. maslinovo ili repičino) te orašasti plodovi i sjemenke (bademi, orasi, brazilski orasi i lješnjaci te kikiriki i bućine sjemenke).

Soliti treba samo malo ili uopće ne soliti. Kako bi se izbjeglo debljanje, ne treba prečesto ni u velikim količinama jesti prehrambene namirnice bogate kalorijama kao što su slastice, kolači i razni međuobroci. Kako bi se pomoglo u sprečavanju raka alkohol je najbolje izbjegavati. Visoko prerađene komercijalne proizvode bogate životinjskim mastima i šećerima (kao što su „brza hrana” i slatka pića) trebalo bi što više izbjegavati. Što se tiče crvenog mesa (govedina, svinjetina, janjetina i kozletinu  uključujući i meso sadržano u prerađenim prehrambenim namirnicama i u većini pljeskavica od goveđeg mesa) potrebno je voditi se preporukom izbjegavanja unošenja više od približno 500 grama crvenog mesa tjedno (500 grama kuhanog mesa odgovara približno količini od 700 – 750 grama sirovog mesa, ovisno o načinu pripreme i tome koji je to dio mesa). Pod mesnim prerađevinama podrazumiievamo meso konzervirano dimljenjem, sušenjem, soljenjem ili dodatkom kemijskih konzervansa. Na primjer, to su šunka, slanina, salama i neke kobasice, recimo hrenovke. Budući da je konzumacija mesnih prerađevina ujedno pozitivno povezana s rizikom od raka crijeva, pa čak i u malim količinama, a ne donosi nikakve dodatne prehrambene koristi u odnosu na crveno meso preporučuje se izbjegavanje i mesnih prerađevina koliko je god to moguće.

Procijenjeno je da je rizik od raka kod osoba koje se hrane uglavnom prehrambenim namirnicama biljnog podrijetla (povrće, mahunarke, neprerađene žitarice i sjemenke) približno 11 % niži u usporedbi s osobama koje troše male količine prehrambenih namirnica biljnog podrijetla. 

Što se tiče uzimanja dodataka prehrani (np. Selen, likopen, vitamin D) u cilju prevencije raka u studijama kojima su se ispitivali ti dodaci prehrani i ostale hranjive tvari nije se utvrdila njihova povezanost sa zaštitom ljudi od pojave raka.

Kao što je važna odgovarajuća raznolikost prehrambenih namirnica važno je i jesti u odgovarajućim količinama što se najbolje provjerava mjerenjem tjelesne težine jednom tjedno (ili opsega struka s vremena na vrijeme, na primjer jednom mjesečno).

Zaključna je preporuka jesti što više integralnih žitarica, mahunarki, povrća i voća, ograničiti unos visokokalorične hrane (hrane bogate šećerom ili masnoćama), a izbjegavati zaslađena pića, suhomesnate proizvode te ograničiti unos crvenog mesa i hrane s velikim sadržajem soli.

Podijeli

NOVOSTI

Liječenje raka poboljšalo se u velikoj mjeri u posljednjih nekoliko desetljeća. Upravo precizna onkologija ili personalizirana medicina podiže ovo poboljšanje...

Najnovije istraživanje pokazuje da kod osoba koje su preživjele rak dojke nezdrav metabolički profil ili tako zvani metabolički sindrom povećava...

Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka smrtnosti od raka u svijetu te nažalost sve više mlađih osoba obolijeva...

Što je alkalna dijeta Alkalna dijeta temelji se na teoriji da se hrana nakon probave razgrađuje u kiselo, alkalno ili...

U intervjuu su sudjelovale: Tena Šlankovič, magistra socijalnog rada, KB Dubrava Sara Topić, magistra socijalnog rada, zaposlena u hrvatskom zdravstvenom...

Pošaljite nam poruku