Kozumacijom kupusnjača smanjuje se rizik od nastanka raka debelog crijeva
Rak debelog crijeva je treća najčešća vrsta raka u svijetu s otprilike 1,9 milijuna novih slučajeva raka svake godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti u svijetu povezanih s rakom (oko 900 000). Među mnogim čimbenicima koji utječu na rizik od nastanka raka debelog crijeva prehrana je jedan od najmoćnijih i što je najvažnije to je rizik koji možemo kontrolirati.
Nedavno sustavno istraživanje otkrilo je da su osobe koje su konzumirale više kupusastog povrća poput brokule, kupusa, cvjetače i prokulice, imale 20 % manji rizik od nastanka raka debelog crijeva u usporedbi s osobama koje su konzumirale manje ovog povrća.
Znanstvenici su analizirali podatke iz 17 studija koje obuhvaćaju ukupno 639 539 sudionika s ukupno 97 595 slučajeva raka debelog crijeva. Uključivanje u prehranu dnevno 20-40 grama povrća iz porodice kupusnjača ima najbolji zaštitni učinak po gramu. Studija je objavljena u časopisu BMC Gastroenterology.
Osim što su bogat izvor korisnih fitokemikalija uključujući flavonoide, vlakna, vitamin C i karotenoide kupusnjače su također prepune spojeva glukozinolata koji se žvakanjem razgrađuju u bioaktivne izotiocijanate, a posebno sulforafan – molekulu odgovornu ne samo za jak i prepoznatljiv miris povrća već i za njegove zaštitne kemopreventivne učinke.
Izotiocijanati pokazuju svoju ulogu u zaštiti od raka putem više mehanizama: mogu blokirati enzime koji aktiviraju kancerogene tvari, pokrenuti apoptozu (programirana stanična smrt) u malignim stanicama, spriječiti stvaranje novih krvnih žila na mjestima tumora i zaustaviti stanični ciklus čime se sprječava nekontrolirani rast stanica raka.
Istraživanje je pokazalo da je idealna koncentracija zaštitnog učinka konzumacije kupusnjača oko 20 grama dnevno. Najveće smanjenje rizika po gramu uočeno je između 20 i 40 grama, ali nije uočeno značajno poboljšanje nakon konzumacije 40 grama dnevno. Zaštitni učinak se zadržao između 40 i 60 grama bez dodatnih koristi iznad ovog raspona.
Izvor: https://medicalxpress.com/news/2025-08-broccoli-effect-colon-cancer-reveals.html; https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12876-025-04163-9