Sulforafan. sićušni nutrijent na bazi sumpora je jedan od razloga zašto je zeleno lisnato povrće dobro za ljudsko zdravlje. Sulforafan je snažna fitokemikalija tj. prirodni spoj koji se nalazi u biljkama. Rezultati dosadašnjeg istraživanja pokazuju da može pomoći u zaštiti ljudskog organizma od raka.
Koristi od sulforafana
Sulforafan se nalazi u svim kupusnjačama uključujući: brokulu, prokulicu, kupus, karfiol, kelj, korabicu, radič, hren, zelenu salata, blitvi, rikolu. Da bi se iskoristilo najviše ove fitokemikalije potrebno je povrće kuhati na pari ili ga jesti sirovog te u obliku začina (hren).
Osim što je svima dostupan ostale koristi od sulforafana su:
Neutralizira toksine
Fitokemikalija sulforafan je antioksidans koji poništava slobodne radikale (sitne čestice koje slabe i oštećuju zdrave stanice, a nastaju uslijed zagađenje u okolišu, aditiva i konzervansa hrani, UV zračenja)
Smanjuje upalu
Budući da neutralitira toksine također smiruje upalu u organizmu. Poznato je da je upala povezana s nekoliko vrsta raka
Može zaštititi DNK stanice
Neke studije pokazuju da sulforafan blokira mutacije u DNK koje mogu dovesti do nastanka raka
Može usporiti rast tumora
Sulforafan smanjuje sposobnost razmnožavanja stanica raka, što znači da može usporiti rast raka ili smanjiti njegovu sposobnost da se proširi na druge dijelove tijela.
Može pomoći u regulaciji razine hormona
Može imati modulirajući učinak na hormon estrogen potencijalno smanjujući rizik od nastanka nekoliko vrsta raka povezanih s estrogenom (npr. rak dojke)
Konzumirati sulforafan u biljnom obliku
Najbolji način pristupu sulforafanu je kroz konzumaciju gore navedenih biljaka zajedno s drugim povrćem, voćem, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama. To je zbog toga jer su i mnoge druge hranjive tvari prisutne u biljnoj hrani te najbolje djeluju sve zajedno.
Znanstvenici još uvijek nisu posve sigurni djeluje li samo jedna fitokemikalija protiv raka ili je za to zaslužna njihova kombinacija. U svakom slučaju se pokazalo da mnoge različite fitokemikalije imaju antikancerogena svojstva. Dakle, niti jedno voće ili povrće neće samo osigurati sve ono što je potrebno ljudskom organizmu. Najbolji način da se osiguraju sve dobrobiti iz hrane je konzumacija širokog spektra biljaka različitih boja.
Više o fitokemikalijama
Sulforafan se obično povezuje s lisnatim zelenim povrćem, ali ono može biti i ljubičasto, bijelo ili crveno. Biljke drugih boja također sadrže različite fitokemikalije i antioksidanse.
Način na koji se kuha povrće može povećati količinu dostupnih hranjivih tvari. Kuhane rajčice npr. imaju više likopena od svježih ili sirovih rajčica. Likopen također može pomoći u smanjenju rizika od nastanka raka.
U svakom slučaju je potrebno izbjegavati metode kuhanja koje uništavaju dobrobiti biljaka. To uključuje prženje u dubokom ulju, dodavanje puno šećera i premazivanje povrća umacima na bazi vrhnja ili sira.
Zdravije tehnike kuhanja poput kuhanja na pari osigurat će da se dobije maksimum korisnih tvari iz povrća.