Mediteranska prehrana povezana s manjim rizikom od smrtnosti kod osoba koje su preživjele rak i to posebno od kardiovaskularnih bolesti

Mediteranska prehrana važan je faktor zdravlja i nakon dijagnoze raka. Ovo je ključni rezultat talijanske studije provedene u sklopu projekta UMBERTO.

Prema ovom istraživanju osobe s dijagnozom bilo koje vrste raka koje su se godinu dana prije uključivanja u studiju pridržavale mediteranske prehrane žive duže i imaju smanjen rizik od smrtnosti uslijed kardiovaskularne bolesti u usporedbi s osobama koje su se slabije pridržavale ove vrste prehrane.

Studija je objavljena u JACC CardioOncology i obuhvaćala je 800 odraslih osoba (muškaraca i žena) kojima je u vrijeme uključivanja u studiju Moli-sani između 2005. i 2010. već bio dijagnosticiran rak. Sudionici su praćeni 13 godina, a za sve su bili dostupni detaljni podaci o njihovoj potrošnji hrane u godini prije uključivanja u studiju.

Prema autorici prve studije i jedne od čelnika Zajedničke istraživačke platforme pri Odjelu za epidemiologiju i prevenciju IRCCS Neuromed, Marilaure Bonaccio,  „korisnost mediteranske prehrane u prevenciji nekih vrsta raka dobro je poznata u literaturi, ali se malo zna o potencijalnim prednostima koje ovaj model prehrane može imati za osobe kojima je već dijagnosticiran rak“.

S obzirom da se u narednim godina očekuje porast broja osoba preživjelih od raka i to zbog ciljanih i drugih djelotvornih terapija ključno je saznanje u kojoj mjeri zdrava prehrana može produžiti preživljenje ovih osoba. Zbog toga su talijanski znanstvenici proveli ispitivanje uloge mediteranske prehrane u odnosu na smrtnost kod osoba koji su već imali povijest dijagnoze raka u vrijeme uključivanja u studiju Moli-sani, jednu od najvećih takvih studija u Europi.

Rezultati studije su pokazali da su osobe koje su već imale dijagnosticiran rak i prijavile visoku privrženost mediteranskom načinu prehrane imale 32% niži rizik od smrtnosti u usporedbi sa sudionicima studije koji nisu slijedili mediteransku prehranu. Korist od mediteranske prehrane je bila posebno očita za smrtnost od kardiovaskularnih bolesti koja je ovim načinom prehrane smanjena za 60%.

Prema gospođi Benedetti Donati, glavnoj znanstvenici Zajedničke platforme, ovi podaci podupiru zanimljivu hipotezu da različite kronične bolesti kao što su rak i kardiovaskularne bolesti zapravo dijele iste molekularne mehanizme.

Mediteranska prehrana uglavnom se sastoji od namirnica kao što su voće, povrće i maslinovo ulje koji su prirodni izvori antioksidativnih spojeva što bi moglo objasniti prednost uočenu u smislu smrtnosti, ne samo od raka već i od kardiovaskularnih bolesti, koja se može smanjiti prehranom bogatom ovim bioaktivnim spojevima.

Projekt UMBERTO usmjeren je povećanju znanja o mehanizmima za pojašnjenje dobrobiti ovog načina prehrane i to kod ranjivije skupine stanovništva kao što su osobe koje su preživjele rak.

Izvor: https://medicalxpress.com/news/2024-07-mediterranean-diet-linked-mortality-cardiovascular.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

Podijeli

NOVOSTI

Općenito je poznata činjenica da je uravnotežena prehrana bogata cjelovitim namirnicama biljnog podrijetla i hranjivim tvarima, vitaminima i vlaknima dobra...

U okviru Doma zdravlja Zagreb – centar djeluje farmakoterapijsko savjetovalište gdje između ostalih i onkološki pacijenti mogu zatražiti savjet u...

Agencija za hranu i lijekove SAD-a (engl. FDA) odobrila je lifileucel (Amtagvi) – prvi lijek za liječenje raka koji koristi...

Liječenje raka poboljšalo se u velikoj mjeri u posljednjih nekoliko desetljeća. Upravo precizna onkologija ili personalizirana medicina podiže ovo poboljšanje...

Najnovije istraživanje pokazuje da kod osoba koje su preživjele rak dojke nezdrav metabolički profil ili tako zvani metabolički sindrom povećava...

Pošaljite nam poruku