Search
Close this search box.

Akupunktura može značajno smanjiti nuspojave kod osoba oboljelih od raka dojke liječenih endokrinom terapijom

Rezultati tri klinička ispitivanja potvrđuju da akupunktura može značajno smanjiti nalete vrućine i  druge nuspojave kod žena oboljelih od raka dojke u procesu endokrinog (antihormonskog) liječenja.

Endokrina terapija, koja ima za cilj blokiranje učinka hormona (estrogena i/ili progesterona) na stanice raka dojke, može biti terapija koja spašava život. Isto tako, činjenica je da do 80 % pacijentica koje uzimaju ovu terpiju ima nalete vrućine (iznenadni, privremeni osjećaj topline tijela, crvenila i znojenja) i druge nuspojave. Najveći je problem u tome što mnogi pacijenti koji osjete ove simptome prekidaju endokrinu terapiju što ih može izložiti povećanom riziku od progresije raka i u konačnici smrti. Postoje lijekovi koji mogu smanjiti nalete vrućine, ali i oni imaju neugodne nuspojave.

Kako bi pružili više informacija o potencijalu akupunkture znanstvenici su proveli koordinirani multinacionalni projekt koji se sastojao od tri neovisna ispitivanja u SAD-u, Kini i Jućnoj Koreji koja su koristila iste kriterije prihvatljivosti, akupunkturni protokol i mjerila korištena u studiji.

Ukupno 158 žena s rakom dojke stadija 0 –III bilo je slučajnim odabirom određeno za neposrednu ili odgođenu akupunkturu. Sudionici određeni za neposrednu akupunkturu primali su akupunkturu dva puta tjedno tijekom 10 tjedana te su nakon toga praćeni dodatnih 10 tjedana bez primjene akupunkture. Sudionici određeni za odgođenu akupunkturu primali su uobičajenu hormonsku terapiju 10 tjedana, a zatim su prešli na akupunkturu smanjenog intenziteta (jednom tjedno) tijekom 10 tjedana.

Za procjenu hormonalnih simptoma (naleti vrućine, noćno znojenje, suhoća vagine, bolovi u zglobovima), kao i kvalitete života povezane s fizičkim, funkcionalnim, emocionalnim i drušvenim (obiteljskim) stanjem korišteni su standardni klinički upitnici.

U 10. tjednu od početka ispitivanja rezultati obrađenih upitnika sudionika određenih za neposrednu akupunkturu pokazivali su značajno smanjenje simptoma u usporedbi sa sudionicima određenim za odgođenu akupunkturu. Odgovori su pokazali da je 64 posto osoba iz prve skupine izvijestilo o poboljšanju glede broja i jačine naleta vrućine u usporedbi s 18 posto osoba u drugoj skupini. Sudionci prve skupine također su izvijestili o boljoj kvaliteti života u usporedbi sa sudinicima druge skupine.

Između 10. i 20. tjedna rezultati se nisu značajno promijenili za sudionike prve skupine. Sudionici druge skupine koji su tijekom tog vremena bili na tjednoj akupunkturi imali su značajna poboljšanja simptoma u odnosu na 10. tjedan. Nti kod jednog sudionika nije bilo nuspojava povezanih s akupunkturom.

Kontroliranjem nuspojava olakšava se pacijentima nastavak uzimanja propisanih lijekova što može dovesti do smanjenja rizika od vraćanja bolesti i poboljšati dugoročne ishode za pacijente koji su preživjeli rak dojke.

U praksi se pacijentima zainteresiranim za korištenje akupunkture u ovu svrhu predlaže da započnu s kratkim probnim razdobljem kako bi se procijenio njihov odgovor na tretman posebno u smislu smanjenja naleta vrućine i drugih simptoma. Ako probno razdoblje da pozitivne rezultate pacijenti se tada mogu uključiti u dugoročni program primajući redovite seanse akupunkture tijekom trajanje njihovog režima primanja endokrine (antihormonske) terapije.

Napomena: Svakako je prije odluke o odlasku na tretmane akupunkture potrebno razgovarati s liječnikom. Isto tako, savjet je da tretman akupunkture provodi osoba koja ima formalno obrazovanje završeno u akreditiranoj ustanovi za akupunkturu (kinesku medicinu) te koja ima iskustva u radu s onkološkim pacijentima.

Izvor: https://medicalxpress.com/news/2024-06-acupuncture-hot-breast-cancer-therapy.html

Podijeli

NOVOSTI

Sandra Krstev Barać, mag. nutr., IFMCP certificirani je praktičar funkcionalne medicine i magistra nutricionizma s preko 20 godina iskustva u...

Konferencija ESMO održana je 2024. godine u Barceloni te je okupila 30 000 liječnika specijalista iz područja onkologije i znanstvenika...

(članak pregledan od strane specijalista iz područja onkologije) Znanstvenici iz Melbournea (Murdoch Childrens Research Institute) su po prvi puta u...

(članak pregledan od strane specijalista iz područja onkologije) Iako su ovi lijekovi pokazali učinkovitost kod Hodgkinovog limfoma, raka pluća, raka...

Race for the cure 2024 POŠALJIMO U SVIJET PORUKU LJUBAVI I ŽIVOTA Učinimo sve one koji su bolesni, ponosne našim...

Pošaljite nam poruku