Search
Close this search box.

Zdravi doručak po preporuci onkologa iz najpoznatijih svjetskih klinika za rak

Internistički onkolog Suneel Kamath iz klinike Clevelend smatra da mnoge namirnice koje pomažu u zdravlju srca također mogu pomoći u smanjenju rizika od raka. Z    a dr. Kamath kao i mnoge druge eksperte zdrava prehrana podrazumijeva slijediti načela mediteranske prehrane uključujući fokus na nemasne izvore proteina, lisnato zeleno povrće, svježe voće, orašaste plodove i maslinovo ulje. To također znači ograničavanje količine visoko prerađene hrane, rafiniranih ugljikohidrata i crvenog mesa.

Prema internističkom onkologu Elizabeth Comen iz Memorial Sloan Kettering centra za rak zdrav dokučak je jako važan za početak dana. Osim što pomaže prevenciji raka pametan izbor hrane može pridonijeti boljim ishodima liječenja raka (American Cancer Society). Dr. Comen naglašava da promijene u prehrani trebaju biti postupne kao npr, zamjene soka od naranče s čašom vode ujutro ili odlazak u 10-minutne šetnje tijekom dana.

Što oknkolozi jedu za doručak

Zobene pahuljice s voćem, orašastim plodovima i sjemenkama

Doktorica Jennifer McQuade, liječnik znanstvenik iz područja internističke onkologije na Sveučilištu MD Anderson Cancer Center Texas većinu jutara započinje zobenom kašom kojoj dodaje sjemenke lana i bundeve te orašaste plodove. Uz to dodaje i malu količinu sušenog voća. Cilj je unijeti puno dobrih vlakana i zdravih masti s malo sjemenki, a potom i dobrih fitonutrijenta iz suhog voća.

Tost od cjelovitih žitarica s maslacem od kikirikija i voćem

Epidemiolog iz područja onkologije profesorica u centru za rak Sidney Kimmel  Elizabeth Platz na Johns Hopkins preferira doručak s integralnim tostom i maslacem od kikirikija. Prema dr. Platz ujutro treba voditi računa o izbjegavanju velikih skokova šećera ujutro jer je hiperglikemija ili visoka razina šećera u krvi povezana s predijabetesom i rizikom od raka. Upravo maslac od kikirikija, iako ima dosta masnoća, dovodi do sporijeg rasta i pada šećera u krvi. Osim na tostu doktorica ga koristi u zobenoj kaši s malo svježeg bobičastog voća.

Visokoproteinske pločice

Intenistički onkolog Kamath običava ujutro jesti proteinske pločice koje brzo daju dosta kalorija s time da odabire pločice koje imaju najmanje 12 grama proteina, a idealno bi bilo da imaju više od 20 grama, 4 do 6 grama vlakana i manje od 15 grama šećera.

Jogurt sa sjemenkama i bobičastim voćem

Doktorica Jennifer McQuade naglašava da se unazad nekoliko godina puno naučilo o važnosti crijevnog mikrobioma u pogledu rizika od raka i ishoda liječenja raka. Sukladno tome, ona se u prehranu trudi uključiti probiotičku hranu (npr. jogurt). Pri tome konzumira običan nezaslađeni jogurt u kojeg dodaje mješavinu sjemenki ili svježeg bobičastog voća (kupine i maline). Pri tome pazi da jede prirodno fermentirani jogurt.

Internistički onkolog Elizabeth Comen voli za doručak jesti obični nemasni grčki jogurt s borovnicama jer na taj način dobije puno proteina i malo šećera, a bobičasto voće ima antioksidativna sredstva. 

Fritaja s jajima i sezonskim zelenilom

Doktorica Jennifer McQuade ističe važnost konzumacije povrća za prevenciju raka  Zbog toga prilikom pripreme fritaje koristi zelenilo bogato vlaknima kao što je špinat, kelj, blitva. Drugi uobičajeni sastojci za fritaju poput luka i češnjaka odlični su u smislu prebiotičke hrane. Za nju su jaja odličan izvor čistih proteina i nekih dobrih masti. Ali ih jede umjereno.

Doktorica Comen izbjegava žutanjke u jajima te za doručak koristi bjelanjke bogate proteinima u kombinaciji s povrćem. Posebno voli dodavati špinat, avokado, gljive i rajčicu. Žutanjak izbjegava uglavnom zbog kolesterola i nepotrebne masnoće. Sami bjelanjci sadrže dosta proteina, a avokado osigurava zdrave nezasićene masnoće.  

Kava

Iako doktor Kamath više konzumira čaj iz perspektive raka čini se da kava ima neke zaštitne prednosti. Čak i ljudi koji piju kavu bez kofeina mogu imati te prednosti.

Doktorica Comen radije dobija kofein iz zelenog čaja zbog njegovi antioksidativnih svojstava ponekad popije kavu s bademovim mlijekom.

Što onkolozi izbjegavaju jesti za doručak

Prerađeno meso

Doktor Kamath svakako preporučuje izbjegavati crveno meso te prerađeno meso kao što je slanina i kobasice. Preporuke je više se fokusirati na nemasne izvore proteina. Konzumiranje manje crvenog mesa, a posebno mesnih prerađevina usko je povezano sa smanjenjem rizika od nastanka raka debelog crijeva.

Unaprijed zapakirana, slatka ili visoko prerađena hrana

Doktorica Jennifer McQuade svojim pacijentima savjetuje konzumirati cjelovitu hranu. Svatko bi trebao moći prepoznati sve što mu se nalazi na tanjuru i znati sastojke jela. Unaprijed zapakirana hrana za doručak poput mnogih žitarica i instant zobenih pahuljica obično ima dodane šećere i rafinirane ugljikohidrate što općenito treba izbjegavati. Ova hrana također ima mnogo emulgatora i stabilizatora koji mogu imati negativni učinak na crijevni mikrobiom. U ovu kategoriju spadaju i peciva za doručak jer nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost i u konačnici se zbog njih čovjek ne osjeća dobro.

Odvojiti vrijeme za pažljiv i namjeran izbor hrane

Doktor Kamath i doktorica Platz osim što potiču ljude da više obraćaju pažnju na ono što jedu također potiču ljude da vode računa o veličini svojih porcija napominjući da su prekomjerna tjelesna masa i pretilost rizici za mnoge vrste raka.

Umjesto da se fokusiraju samo na ograničavanje kalorija i gubitak tjelesne mase doktorica Comen potiče svije pacijente da budu svjesni zašto jedu u određenom trenutku i kako hrana utječe na to kako se osjećaju. Dakle, ne radi se samo o broju na ljestvici već o opskrbi tijela gorivom koje mu je potrebno da bude snažno i izdrži cijeli dan. Uparivanje ovog pristupa s redovitom tjelesnom aktivnošću i uzimanje dovoljno vremena kako bi se svjesno birala hrana recept je za dugoročne zdrave promjene.

Podijeli

NOVOSTI

Sandra Krstev Barać, mag. nutr., IFMCP certificirani je praktičar funkcionalne medicine i magistra nutricionizma s preko 20 godina iskustva u...

Konferencija ESMO održana je 2024. godine u Barceloni te je okupila 30 000 liječnika specijalista iz područja onkologije i znanstvenika...

(članak pregledan od strane specijalista iz područja onkologije) Znanstvenici iz Melbournea (Murdoch Childrens Research Institute) su po prvi puta u...

(članak pregledan od strane specijalista iz područja onkologije) Iako su ovi lijekovi pokazali učinkovitost kod Hodgkinovog limfoma, raka pluća, raka...

Race for the cure 2024 POŠALJIMO U SVIJET PORUKU LJUBAVI I ŽIVOTA Učinimo sve one koji su bolesni, ponosne našim...

Pošaljite nam poruku