Što je alkalna dijeta
Alkalna dijeta temelji se na teoriji da se hrana nakon probave razgrađuje u kiselo, alkalno ili neutralno stanje.
Alkalna dijeta grupira namirnice u tri kategorije:
- Kiselo: crveno meso, perad, riba, mliječni proizvodi, jaja, žitarice, prerađena hrana i alkohol
- Alkalno: voće, povrće, orašasti plodovi, mahunarke, bilje i začini
- Neutralno: masti i ulja, šećeri, škrobna hrana poput riže (neke verzije prehrane klasificiraju šećere kao kisele)
Ljudima koji slijede ovu vrstu dijete savjetuje se da biraju više alkalnih namirnica te malo ili da potpuno izbjegavaju kisele namirnice. Pogrešna pretpostavka ove dijete je da ostaci hrane koji ostanu nakon probave mogu izravno utjecati na kiselost ili alkalnost (lužnatost) tijela neke osobe.
Namirnice na alkalnoj listi poput povrća, orašastih plodova i voća su hranjive, ali njihova vrijednost dolazi od vlakana, vitamina i minerala, a ne njihove sposobnosti da mijenjaju pH razinu u organizmu neke osobe. Hranom se ne može promijeniti pH razina tijela.
Što je alkalnost i pH?
Mjera koja se naziva pH identificira koliko je nešto kiselo ili alkalno. Alkalno je suprotno od kiselog. Postoji slijedeća pH ljestvica:
- pH veći od 7 je alkalan
- pH od točno 7 je neutralan
- pH manji od 7 je kiseo
Vrijednost pH krvi neke osobe uvijek je alkalna. Vrijednost pH krvi se strogo kontrolira kako bi ostala između 7,35 i 7,45. Ako razina pH postane previše kisela ili alkalna to može biti opasno po život i može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema.
Dakle, ljudsko tijelo ima uspostavljene sustave za kontrolu pH vrijednosti krvi. Pluća, kosti i bubrezi neprestano surađuju kako bi pH vrijednost krvi bila u sigurnom rasponu.
Može li alkalna dijeta tijelo učiniti alkalnijim?
Internetom kruže informacije da alkalna dijeta može pomoći u stvaranju alkalnijeg okruženja u ljudskom tijelu. Ova tvrdnja nije točna jer bez obzira na to koje namirnice neka osoba konzumira tjelesni sustavi rade zajedno na način da povlače ili izlučuju spojeve koji održavaju pH krvi u zdravom rasponu. Prehrana se to ne može promijeniti.
Istina je da bjelančevine u mesu stvaraju kiselinu kad se probavljaju, a povrće i voće su bogati određenim mineralima, posebno kalijem, koji su alkalniji kada se probavljaju. Ali to ne mijenja pH vrijednost ljudskog tijela.
Neki zagovornici alkalne dijete preporučuju testiranje kiselosti urina. Važno je znati da testiranje pH urina ne pokazuje da alkalna dijeta „djeluje“. Vrijednost pH urina odražava izlučivanje kiselih i alkalnih spojeva iz ljudskog tijela. Ali pH urina ne ukazuje na promjenu pH u cijelom tijelu.
Šire li se stanice raka u kiseloj sredini?
Zanimanje za alkalnu dijetu u cilju sprječavanja ili liječenja raka vrti se oko tvrdnje da se stanice raka šire u kiselom okruženju te da ne mogu preživjeti u alkalnom okruženju. Ali ova tvrdnja ne predstavlja točnu interpretaciju znanosti.
Stanice raka mogu imati kiselu okolinu u laboratorijskim studijama izoliranih stanica. To ne znači da se može promijeniti pH ljudskog tijela kako bi se spriječilo ili uništilo stanice raka. Studije o izoliranim stanicama ne predstavljaju nužno složenost onoga što se događa u ljudskim tijelima.
Na razvoj raka može utjecati okruženje oko tumorskih stanica koje se naziva „tumorsko mikrookruženje“. Ovo mikrookruženje može postati blago kiselo jer stanice raka reguliraju svoj unutarnji pH „pumpanjem“ kiseline. Ova kiselina može pomoći stanicama raka da napadnu lokalna tkiva. Međutim, budući da prehrana ne mijenja pH krvi, prehrana ne može utjecati na pH mikrookruženja tumora.
Pokušaji promjene pH mikrookruženja tumora nisu bili učinkoviti. Mnoge su studije pokušale podići pH mikrookruženja tumora pomoću lijekova i hiperbaričnog kisika (pod visokim tlakom). Međutim, niti jedna od ovih metoda nije poboljšala stope izlječenja raka.
Alkalna dijeta u usporedbi s AICR (American Institute for Cancer Research) savjetima o prehrani
Neki aspekti alkalne dijete u skladu su s AICR-ovim preporukama temeljenim na dokazima (npr. preporuka konzumirati više voća i povrća). Međutim, alkalna dijeta je u sukobu s nekim znanstveno utemeljenim savjetima AICR-a.
Cjelovite žitarice ograničene su u alkalnoj dijeti jer su klasificirane kao „kisele“. Ali cjelovite žitarice glavni su izvor dijetalnih vlakana i zdravih spojeva. Preporuka je konzumirati više cjelovitih žitarica u cilju smanjenja rizika od nastanka raka debelog crijeva.
Alkalne dijete često ograničavaju konzumaciju ribe, mliječnih proizvoda, kave i zdravih ulja. Iako nijedna od ovih namirnica nije neophodna za prehranu, sve su to hranjive namirnice koje ne treba izbjegavati. Pokušaj pridržavanja nepotrebnih ograničenja može zakomplicirati zdravu prehranu.
Treba li slijediti alkalnu dijetu?
Ne preporučuje se restriktivna alkalna dijeta. Bolje je slijediti uravnoteženu biljnu prehranu. Alkalna dijete prilično je restriktivna i savjetuje ograničavanje mnogih namirnica. Što je dijeta restriktivnija to može biti teže zadovoljiti potrebe za kalorijama i hranjivim tvarima. Pokušaji da se promijeni tjelesni pH u nadi da će se poboljšati ishodi raka mogu osobu odvesti na krivi put.
Koje savjete o prehrani treba slijediti
Prema AICR preporukama potrebno je 2/3 tanjura ispuniti povrćem, voćem i žitaricama od cjelovitog zrna, a 1/3 ili manje proteinima kao što su tofu (sir od soje), crveno meso, perad i riba.
Zaključno:
Alkalnom dijetom ne može se promijeniti pH tijela. Iako alkalna dijeta promovira zdravu prehranu poput voća i povrća, tijelo čvrsto regulira pH krvi, a prehrana ga ne može promijeniti. Nema dokaza da alkalna dijeta može spriječiti ili izliječiti rak. Kiselost okoline tumora rezultat je metabolizma raka. Najbolja je uravnotežena prehrana usmjerena na biljne namirnice, osobito ako nije previše restriktivna. Slijedeći preporuke temeljene na dokazima, kao što je AICR preporuka, pametan je pristup za cjelovito zdravlje i prevenciju raka.
Izvor: https://www.aicr.org/resources/blog/does-the-alkaline-diet-cure-cancer/