Kava i rak – što kažu istraživanja

Desetljećima su se naslovi u medijima smjenjivali između opreza i oduševljenja  kada je u pitanju ispijanje kave. Je li to napitak koji pozitivno utječe na zdravlje ili predstavlja potencijalnu opasnost?

Dobra je vijest da znanost sada pruža jasnije odgovore posebno u vezi s rizikom od nastanka raka. Dakle, može se uživati u ispijanju kave bez ikakve brige. Evo što bi trebalo znati.

Potencijal kave u borbi protiv raka

Istraživanja pokazuju da kava može zaštititi od nekoliko vrsta raka. American Institute for Cancer Research (AICR) i partnerska organizacija Svjetski fond za istraživanje raka (engl. World Cancer Research Fund) zaključili su da postoje jaki dokazi („vjerojatno“) da ispijanje kave smanjuje rizik od nastanka raka endometrija i raka jetre.  Vjerojatni dokaz jedan je od najjačih dokaza koji se može dobiti u znanosti o prehrani temeljenoj na ljudskoj populaciji. To je naziv za područje istraživanja koje proučava prehranu skupina ljudi, a ne pojedinaca.

Postoje i „ograničeni, ali sugestivni“ dokazi da kava može smanjiti rizik od nastanka drugih vrsta raka kao što su: rak usta, ždrijela i grkljana,  rak debelog crijeva, rak prostate. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ovi učinci, ali dosadašnja istraživanja su ohrabrujuća.

Kako kava može zaštititi od nastanka raka

Kava je više od jutarnjeg napitka za podizanje energije. To je složeno piće koje sadrži različite spojeve s blagotvornim utjecajem na zdravlje.

Neki od proučavanih spojeva uključuju:

  • klorogena kiselina – snažan antioksidans koji može pomoći u smanjenju upale
  • Kininska kiselina – fitokemikalija koja doprinosi kiselom okusu kave. Prekursor je za stvaranje klorogene kiseline
  • Kahweol i kafestol – dva spoja koja mogu imati protuupalna i antikancerogena svojstva
  • N-metilpiridinij – spoj koji nastaje tijekom prženja zrna kave te može pojačati antioksidativno djelovanje

 

Studije pokazuju da ovi spojevi mogu pomoći u smanjenju oštećenja DNK, borbi protiv upale i potencijalno potaknuti samouništenje oštećenih stanica. Sve to može pomoći smanjenju rizika od nastanka raka.

Osim toga, studije sugeriraju da regularna i kava bez kofeina mogu smanjiti inzulinsku rezistenciju. Visoke razine inzulina dobro su poznati faktor rizika za nekoliko uobičajenih vrsta raka.

Koliko se kave može popiti dnevno?

Istraživanja pokazuju zaštitne učinke kod ljudi koji piju dvije do četiri šalice kave dnevno. Studije također pružaju dobre dokaze da čak i do šest šalica kave dnevno ne povećava rizik od nastanka raka.  

Što je s kavom bez kofeina?

Postoje dobre vijesti za osobe osjetljive na kofein. Čini se da kava bez kofeina također nudi zaštitne koristi protiv raka budući da i dalje sadrži većinu gore spomenutih spojeva (iako su neki u manjim količinama).

Studije pokazuju da su kava s kofeinom i kava bez kofeina povezane s manjim rizikom od raka jetre i endometrija. Osim toga, jedna velika studija u Velikoj Britaniji koja je pratila gotovo pola milijuna ljudi tijekom 10 godina otkrila je da osobe koje piju kavu imaju niži rizik od kronične bolesti jetre, masne jetre i raka jetre u usporedbi s osobama koje ne piju kavu. Najviše zaštitnih učinaka uočeno je kod onih koji su konzumirali tri do četiri šalice kave dnevno.

S obzirom na zaštitni učinak različitih vrsta kave od espresso kave do hladno kuhane kave i kave bez kofeina, vjerojatno postoji složen odnos koji uključuje više od jednog aktivnog sastojka koji objašnjava zdravstvene koristi ovog napitka.

Pitanje o akrilamidu

Zabrinutost oko sigurnosti kave često se usredotočuje na akrilamid. To je kemijski spoj koji se stvara tijekom procesa prženja kave. Znanstvenici su zabrinuti zbog akrilamida u hrani jer su studije na glodavcima (poput miševa i štakora) pokazale da vrlo visoke doze (preko 100 puta više nego što ljudi obično dobivaju iz hrane) mogu uzrokovati rak. Međutim, ovi karcinomi specifični su za određene životinje. Studije na ljudima nisu pokazale jasnu vezu između akrilamida i nastanka raka.

Unatoč tome, presuda suda u Kaliforniji (SAD) zahtijevala je  od prodavača kave da uključe oznaku upozorenja o raku. No, vodeći stručnjaci i organizacije, uključujući American Institute for Cancer Research (AICR) i znanstvenike iz škole javnog zdravstva na sveučilištu Harvardu snažno su se usprotivili ovoj naredbi. Prema njima koristi od ispijanja kave daleko više nadmašuju hipotetske rizike temeljenje na životinjskom modelima.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji akrilamid je prisutan u mnogim namirnicama poput kruha, žitarica, čipsa i pržene hrane. Iako akrilamid u većim dozama povećava rizik od nastanka raka kod laboratorijskih životinja, nisu utvrđene veze između akrilamida u hrani i rizika od raka kod ljudi, a trenutna istraživanja su neuvjerljiva.

Dakle, iako je kava jedan od glavnih izvora akrilamida u našoj prehrani povezana je i s nižim stopama raka te boljim općim zdravljem i dugovječnošćuTo pokazuje da promatranje jedne kemikalija bez uzimanja u obzir cijele namirnice iz koje potječe može biti zavaravajuće budući da drugi sastojci hrane mogu poništiti bilo kakvu štetu.

Nema potrebe izbjegavati kavu zbog straha od akrilamida budući da istraživanja nisu potvrdila da je to problem za ljudsko zdravlje.

Bolji izbori kave

Blagodati kave nisu dokazane samo za prevenciju raka. Studije su povezale kavu sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2, poboljšanom funkcijom jetre i općenito duljim životnim vijekom. Međutim, ove blagodati ne odnose se na napitke od kave pune šećera.

Važno je zapamtiti da kava s puno dodanog šećera, sirupa i vrhnja može niskokalorični napitak pretvoriti u kalorični desert. Neki miješani napitci iz kafića imaju gotovo 1000 kalorija i blizu 40 žlica šećera po serviranju.

American Institute for Cancer Research (AICR) preporučuje smanjenje unosa slatkih napitaka. Istraživanja pokazuju da su slatki napitci uzrok debljanja, prekomjerne težine i pretilosti. Višak tjelesne masnoće povezan je s nastankom najmanje dvanaest vrsta raka.

Bolje je odabrati običnu kavu ili samo dodati malo šećera i mlijeka nego se  odlučiti za miješani napitak od kave pun sirupa.

Uživajte u kavi pametno

Kava se smatra napitkom koji potiče zdravlje te se povezuje sa smanjenim rizikom od nekoliko vrsta raka. Kava sadrži različite spojeve koji mogu smanjiti rast stanica raka.

Bez obzira preferirate li crnu, bez kofeina ili lagano zaslađenu kavu ključ je u umjerenosti u odabiru „dodataka“ u šalici kave.

Izvor: https://www.aicr.org/resources/blog/coffee-and-cancer-what-the-research-says/

Podijeli

NOVOSTI

S dolaskom sunčanijih i toplijih dana jako je važno zaštititi kožu od ozbiljnih oštećenja kada se provodi vrijeme na otvorenom....

Općenito je poznata činjenica da je uravnotežena prehrana bogata cjelovitim namirnicama biljnog podrijetla i hranjivim tvarima, vitaminima i vlaknima dobra...

U okviru Doma zdravlja Zagreb – centar djeluje farmakoterapijsko savjetovalište gdje između ostalih i onkološki pacijenti mogu zatražiti savjet u...

Agencija za hranu i lijekove SAD-a (engl. FDA) odobrila je lifileucel (Amtagvi) – prvi lijek za liječenje raka koji koristi...

Liječenje raka poboljšalo se u velikoj mjeri u posljednjih nekoliko desetljeća. Upravo precizna onkologija ili personalizirana medicina podiže ovo poboljšanje...

Pošaljite nam poruku